Nye komponenter sikrer grønnere aftryk
Levetiden på køle- og varmeanlæg kan forlænges ved effektive komponenter, og ofte er der også en miljøgevinst ved at udskifte vitale dele med digitale komponenter.
Træning til at bruge nye, digitale komponenter kan spare tid på vedligehold.
Samfundets intense interesse for den grønne omstilling har medvirket til, at mange producenter har kastet sig over at udvikle grøn teknologi til køl og varme, og det betyder, at producenterne har introduceret flere og flere effektive, grønne varmepumper og køleanlæg på markedet i disse år.
Selv med et nyere anlæg, som har mange driftstimer tilbage, er der fortsat gode muligheder for at gøre anlægget mere grønt ved at udskifte til mere miljørigtige alternativer med et lavere energiforbrug.
Især tre forhold har bidraget til, at køle- og varmeanlæggene yder mere med et mindre energiforbrug: bedre komponenter, elektronisk styring og optimering af algoritmer.
- Valg af software og udskiftning af de rigtige komponenter kan gøre en forskel for energiforbrug, holdbarhed og dermed også det grønne aftryk af det enkelte anlæg, uden at det hele skal skiftes på én gang, siger Thomas Toft, salgsingeniør hos kølegrossist og servicepartner H. Jessen Jürgensen.
Producenterne har forbedret flere vitale komponenter for at tilbyde mere miljørigtige løsninger. Nye typer af kompressorer, ventiler og filtrer gør, at driftssikkerheden øges på grønne køle- og varmeanlæg. Der er også mulighed for at vælge nye komponenter til, som sikrer energigenvinding fra et anlæg, og man dermed kan bruge overskudsenergien til andre formål.
Styring med enkel brugerflade
I de seneste år har der været en markant udvikling af den elektroniske styring af anlæggene, hvilket gør det muligt at overvåge og modellere blandt andet energiforbrug, kølemidler og temperaturudsving, så anlægget drives mere effektivt. I den elektroniske styring kan brugerfladen være den faktor, som gør, at anlægget bliver lettere at betjene og effektiviteten øges.
- Det er vigtigt at vælge en elektronisk styring med en enkel brugerflade, som er let at betjene, samtidig med at det selvfølgelig kan optimeres til den installation, kunden har brug for. Nogle producenter tilbyder simple start-up menuer, hvor man guides igennem de vigtigste punkter i styringen. Andre benytter en enkel grafisk brugerflade for at gøre systemet let at overskue, og fælles er, at man skal se sig godt for, for at få mest muligt ud af sin investering, siger Thomas Toft.
Træning kan spare tid på vedligehold
Optimering af algoritmer har gjort, at man med digitale redskaber kan optimere et anlæg ved at aflæse systemets data og justere det ind efter systemets anbefalinger. Automatisk sugetryksregulering og adaptiv afrimning har allerede haft stor virkning på mange anlæg, og flere producenter har nye tiltag på vej.
- Nogle producenter introducerer eksempelvis muligheden for at lade en styring kigge på elpriserne et døgn frem og sætte en reguleringsstrategi ud fra disse data. Selvom det er nyt for mange i installation og drift, så er der meget tid at spare på vedligehold ved at modtage den rette træning, fordi man hurtigere bliver fortrolig med systemet og lettere kan regulere anlægget til at bruge mindre energi, forklarer Thomas Toft.
Vi sidder klar til at hjælpe dig
Vi tilbyder ikke alene et bredt produktsortiment, men også solid vejledning og teknisk produktsupport
- før under og efter installation.
Lad os supportere dig til de rette løsninger.
Kontakt teamet